lördag 4 juli 2015

Visum till USA



En lång process kring visumet till USA är nu avklarat. Visumet är godkänt och jag har det i min hand. Äntligen! Det är nu mindre än en månad kvar tills jag korsar Atlanten. 1 augusti lämnar jag Sverige för att studera en termin utomlands och jag längtar otroligt mycket. Det ska verkligen bli spännande och därför skulle jag undanhålla sanningen om jag inte nämnde att det såklart är med skräckblandad förtjusning jag ger mig iväg.




Du som håller på eller kommer att ansöka om visum och känner att du vill ha eller behöver lite allmän information, eller för dig om bara är nyfiken på visumprocessen, kan gärna läsa vidare.

Information om distinktionen mellan visum och inresetillståndet ESTA:
Alla som planerar att besöka USA, resa genom USA eller till och med passera amerikansk luftfart måste ansöka om ett ESTA-tillstånd. Tillståndet gäller i upp till 90 dagar och kräver således EJ visum.
Mer information ESTA finns här.

Visum behövs när du planerar att stanna i USA längre än 90 dagar. Gällande studentvisum får du resa in till USA tidigast 30 dagar innan det kursdatum som står angivet på ditt I-20-formulär och du får stanna max 60 dagar efter studiernas avslut. Se gärna till att ha någon eller några dagars marginal.
Visumansökan finns här.
För att följa din visumprocess används denna länk.
Information om Amerikanska ambassaden i Stockholm finns här.
Allmänna inreseregler finns här.

Olika typer av visum:
Olika anledningar för inresa till USA finns, liksom olika typer av visum. Jag själv har ansökt om ett så kallat "non-immigrant visa" och mer exakt ett studentvisum som kallas F-1.
Mer information on non-immigrant visa finns här.
Denna sida om visumprocessen och annan information har jag använt mig mycket av.

I korta drag ser visumprocessen ut såhär (åtminstone för ett studentvisum kategori F-1):

Steg 1:
Gå in på följande sida om ansökan om ett "non-immigration"-visum (som kallas DS-160).

Steg 2:
Du kommer att omdirigeras till denna sida för att kunna börja fylla i din ansökan. Här anges det land från vilket du ansöker om visum. Viktigt att detta är korrekt då inga undantag görs. Klicka på "Start an application".

Steg 3:
Under "Application information" blir du ombedd att läsa igenom informationen samt uppge en säkerhetsfråga (som du sedan använder när du vill återgå till din ansökan om du måste pausa den). Du får även ett ansöknings-ID ("Application ID") - anteckna detta någonstans då detta också behövs om du vill återgå till din ansökan vid ett senare tillfälle.

Steg 4:
Därefter fyller du i information under alla kategorier/underrubriker (personal, adress and phone, passport, travel etc.). Viktigt att den information du uppger är sanningsenlig! Observera att för ett studentvisum måste du ha I-20-formulär från den skola du skall studera vid i USA för att kunna slutföra din ansökan. Viktigt att du har detta till hands!

Steg 5:
Den andra delen av visumansökan bestå av att ladda upp en bild på dig själv. Restriktionerna kring hur fotot ska vara respektive inte får vara återfinns under detta avsnitt. Bland annat ska fotot vara nyare än 6 månader och på vit bakgrund. Följs inte restriktionerna godkänns inte fotot och du kommer således ej vidare i din visumansökan. Ibland kan fotot möjligtvis accepteras, tag i så fall med dig ett utskrivet foto av dig själv på fotopapper för intervjun på ambassaden. Observera att du ska skriva ut sidan av din visumbekräftelse när du är klar med din visumansökan/ditt DS-160-formulär. Observera även att du, trots godkänt visum, kan bli nekad inresa till USA.

Steg 6:
Betala din viseringsavgift (SEVIS-avgift). Information om viseringsavgifter finns här. Anvisningar om hur du betalar SEVIS-avgiften finns här. För att kunna betala SEVIS-avgiften måste du fylla i formulär I-901/"Form I-901" och för att kunna fylla i detta formulär måste du ha I-20-formuläret till hands.

Steg 7:
Logga in på denna sida för att boka tid på Amerikanska ambassaden i Stockholm. För att boka tid behöver du ditt passnummer, CGI-numret som finns på ditt kvitto för viseringsavgiften samt det tiosiffriga (10) streckkodsnumret från bekräftelsen av din visumansökan/ditt DS-160-formulär.

Steg 8:
Ta dig till ambassaden vid tiden för din inbokade intervju. Karta på var Amerikanska ambassaden i Stockholm ligger finns här. Var beredd på långa väntetider och ta med dig all information vid besöket (giltigt pass, bekräftelse av formulär DS-160, passfoto på fotopapper, 120-personbevis med alla relationer från Skatteverket, eventuellt utdrag fån Belastningsregistret om du tidigare varit dömd för brott samt annan eventuell viktigt information - vid studentvisum F-1 bör exempelvis I-20-formulär samt kontoutdrag eller annan motsvarande bevis över din ekonomiska situation och hur du tänkt finansiera vistelsen medtagas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar