lördag 29 augusti 2015

Fyra veckor hemifrån

En månad har nu gått sedan jag lämnade Sverige för USA. Nu är officiellt smekmånaden över och jag går in i ett stadium av frustration. Åtminstone är det vad forskare säger som har studerat människor och när man råkar ut för kulturchock. Och ja, det stämmer nog... Så jag vill varna alla känsliga läsare, då detta inlägg kommer bli allt annat än uppåt då jag hade tänkt att klaga lite på amerikanerna samt på situationen i sin helhet.


Jag börjar med att ta upp sådant som jag saknar. Förutom allt självklart, så som att jag saknar min familj, släkt och vänner, så saknar jag för det första vettig mat och vällagad mat. På gymnasiet gick jag på en skola som ej hade matsal och jag åt därför ute varje dag. Det är väldigt kul i början, men man blir fort less. Man kan verkligen säga att jag är less på maten här. Den är så fet och ohälsosam generellt sett (dock har cafeterian ett mycket bra grönsaksbuffé och fruktbord) och allt är såå oversizeat. Jag gör mitt bästa för att få in så mycket frukt och grönt jag kan genom att köpa t.ex. bananer att ha som mellis och liknande. Amerikanerna är besatt av att räkna kalorier och fett på allt, men de glömmer bort sockret och det är typ socker i allt (även det som inte är sockrigt som t.ex. tomatsås). Det blir bara så konstigt och så motsägelsefullt...

Det andra jag saknar är vettigt godis, typ lakrits eller riktig choklad. Det finns Snickers och liknande som är samma, men inte när det gäller lösgodis eller ens godispåsar. Då finns det bara Haribo-liknande godis med gelatin. Tack och lov finns det mörk choklad, det fungerar åtminstone! Sedan ska de ha jordnötssmör i allt. Jag hittade kuddliknande kringlor fyllda med jordnötssmör i en butik nära campus. Det finns även M&M:s med jordnötssmör (de är dock ruskigt goda)!

Det tredje jag saknar är mitt duntäcke. De har inga vettiga täcken här. Amerikaner bäddar med lakan också något mellanlakan som har samma funktion som ett täcke, men som ej är istoppad i påslakanet och allt bara glider isär och är omysigt.

Lite gnäll om amerikaner generellt: De förstår knappt att det finns en värld utanför USA. Detta märks för det första genom att de är sämst på geografi. Nu ska jag väl inte säga att jag är särskilt duktig själv, men jag vet åtminstone att Europa består av mer än England, Frankrike, Tyskland och Spanien (och ibland vet de inte ens det) och jag kan återge flera länder i varje kontinent, vilket inte går att sägas om amerikanerna. För det andra märks detta på att få amerikaner har varit ute och rest i världen. För många är flytten till universitetet den längsta resan de gjort. Många har inte ens rest utanför sin delstat och flera har inte ens rest runt i sin delstat. De är så himla ovetande om världen.

Dessutom är de flesta väldigt unga när de börjar universitetet. Jag delar till exempel rum med en 17-årig tjej (som fyller 18 i höst) och mentaliteten är så himla mycket yngre än svenska 18-åringar. De flesta börjar universitetet direkt efter gymnasiet, vilket innebär att juniors och seniors (de som går tredje och fjärde året på universitetet) börjar på att vara omkring min egna ålder. Detta innebär att det finns två läger kring teknik på campus. Vissa lärare anser att är man på universitetsnivå så är man här för att man själv valt det och kan och ska således ta eget ansvar (applicerat på teknik innebär detta att dessa lärare tror på att man inte använder facebook på lektionerna). Medan andra lärare har förbjudit teknik på sina lektioner, samtidigt som man denna termin på Baldwin Wallace måste ta med sig sin egna dator då de håller på att ta bort datasalarna. Hm, dubbelmoral?! En annan sak jag vill nämna är att en tjej jag lärt känna fick extra credits/poäng av sin lärare om hon deltog i en joggingrunda. Hon studerar sociologi och läraren är sociolog samt lär ut sociologi...

Living life in the U S A!

fredag 28 augusti 2015

Vecka 1 - första veckan avklarad

Första skolveckan har nu gått och det har varit intensivt. Måndag och onsdag har jag i princip haft lektioner från 07.00-20.45. Lite mat och dusch har jag hunnit med emellan, men inte så mycket mer faktiskt. Men jag har redan ändrat mitt schema så det kommer att vara lite lugnare nästa vecka. Tisdagen, gårdagen, var dock lugn med två lektioner. Men det har bland annat varit lite administrativa uppgifter som jag behövt ta tag i.


Jag läser kriminologi, psykologi, ledarskap och engelska samt två balettkurser, modernt, jazz och ballet-bootcamp. Sociologikurserna som jag hade valt var alldeles för lika de kurser jag redan har läst i min utbildning och sociologiprogrammet, därför tog jag bort dem. Jag har 15,5 credits och jag behöver bara läsa 12 credits, så jag funderar på att ta bort en kurs till. Antingen blir det ledarskapskursen eller engelskakursen. Jag måste inte läsa engelskakursen då engelskatestet gick bra, men kursen verkar väldigt rolig då man får skriva mycket, och jag gillar att skriva. Ledarskapskursen var också väldigt rolig, men jag läste ledarskap i Sverige under vårterminen. Jag tror jag tar helgen på mig att bestämma mig eller kanske till och med nästa vecka, då vi förmodligen kommit igång lite mer så man kan få något hum om hur kursupplägget verkar.

måndag 24 augusti 2015

Första skoldagen

Söndagen avslutades med fint sällskap, värme, vacker solnedgång och god glass från Igloo's. Som jag nämnde i föregående bloggpost så finns det flera smaker på allt - glass, topping, såser, you name it! Och bägarna är ju inte direkt små...





Jag har även kommit igång med träningen, vilket känns jätteskönt. Har varit på gymmet två gånger med några av de andra internationella studenterna. Jag har längtat hela sommaren efter det! Gymmet är förmodligen mindre än IKSU, men det finns ett stort och rymligt gym med redskap, en dansstudio, en simbassäng, en squash-plan, en inomhuslöpbana (modell 400 meter) samt en basketbollplan. Ute på campusområdet finns även en baseball-plan.




Idag var det första skoldagen. Jag har haft lektioner så gott som hela dagen. Kl 07.00 var jag i dansstudion och hade ballet bootcamp, har även gått på två balettlektioner (eftersom läraren inte visste vilken nivå som skulle passa mig), haft en engelskakurs samt en sociologikurs. Så jag har endast haft paus för måltider och en snabbdusch. Inledningsvis gjorde alla internationella studenter ett engelskatest i början av vår vistelse. Jag behövde inte ha någon av de lektionerna som obligatorisk kurs, men under introduktionen lät den ena väldigt kul. Vi får väl se... Jag skulle helst av allt ej vilja ha några kvällskurser. Det hade dessutom varit bra om jag kunde få en tilltalande blandning av kurser som kunde uppfylla min nyfikenhet av att lära mig nya saker, något som jag tycker genuint mycket om, något som är roligt eller att studera bara för kul, lagom svårt, intressant, något som kan utveckla mig själv och som ger mig något på ett personligt plan samt något som är lagom krävande... Vi får väl se hur det blir med det med... Som jag också nämnt i det tidigare blogginlägget så är ansökan till kurser, ändring av kurser och avhopp av kurser lite annorlunda jämfört med Sverige. Efter en så pass lång dag hade jag faktiskt tänkt lägga mig tidigt, det ska bli såå skönt. Har nu skrivit klart bloggposten och klockan är nu 21.45.

söndag 23 augusti 2015

Helgen innan skolan börjar

En heldag i Cleveland med shopping, lunch i solskenet och fel buss hem - vilket äventyr! Dagen började med att transportera sig in till Cleveland, vilket tog ca en timme. Väl där strosade jag och några fler internationella studenter runt, shoppade lite och åt lunch ute i solskenet. Jag provade för första gången sushi, vilket var supergott! Jag hittade två par skor - ett par vita sneakers och ett par lågklackade skor. Dagen avslutades med glass och sedan tåget hem. Vi hoppade dock på fel buss sedan, men det löste sig. Istället för ca en timme tog det 2½ timme...









På kvällen hade alla sororoties sina kampanjer och hade olika stånd som man fick gå runt och kika på. Fick lite information om några och vissa verkade intressanta. Dessutom fick man en massa gratisgrejor som t.ex. ett litet anteckningsblock, pennor, solglasögon, muggar etc. Vid ett av stånden, som inriktade sig på djur, fanns det en liten sköldpadda, en orm och en spindel. Och jag var bara tvungen att hålla i dem!



Kvällen avslutades med dans i en av skolans lokaler, så kul! Söndagen var i allmänhet lugn, vilket var skönt. Då har jag hunnit kolla mitt schema mer noggrant, gått en runda så jag vet ungefär hur lång tid det tar att gå mellan klassrummen, tränat, ätit lunch, gått till sjön, ätit "frozen yoghurt" på Igloo, haft korridorsmöte m.m. Frozen foghurt är precis som mjukglass och bägarna i USA är extremt stora. Den största bägaren hemma finns inte ens som minsta här i USA, utan den är ÄNNU större! Då får man göra sin mjukglass själv samt strössla på topping själv. De glassmaker som fanns var typ 10 stycken, det fanns säkert 30 torra toppingar (strössel, nötter, godis etc.) och säkert 20 kladdiga toppingar (bär, sås etc.). Jag kan inte fatta att jag börjar skolan imorgon. På ett sätt känns det som om jag varit här hur länge som helst, men det känns samtidigt som jag nyss kom hit... Tid är ett väldigt underligt fenomen... Imorgon kliver jag upp 06.00 och gör mig redo för balett-bootcamp kl 07.00 för att sedan ha en hektisk dag med många lektioner. I USA är skolsystemet lite annorlunda om man jämför med Sverige när det kommer till universitet; man kan inte lägga till kurser till sitt schema så långt in på terminen (sista dag är fre 28 augusti), men man kan hoppa av kurser ända till i oktober någon gång. Detta innebär att man kan gå på fler kurser och sedan välja de som är intressanta och roliga (åtminstone i mitt fall då jag har min valfria termin).

Introduktionsvecka för internationella studenter på BW dag 5 av 5



Onsdagen, torsdagen och fredagen var fortsatt intensiva med information och skolrelaterade saker på dagarna och aktiviteter på kvällarna. Jag har besökt hälsocentrum/vårdcentral för information om vad de gör där också var vissa tvungna att ta ett tuberkulostest (lyckligtvis slapp jag det). Jag har haft föreläsning om kulturkrockar och den kulturchock man kan drabbas av när man kommer som utbytesstudent till ett land samt hur man kan hantera det om man skulle råka ut för det. Jag har haft en session där de på BW informerat om det amerikanska skolsystemet där vi utbytesstudenter hade möjlighet att ställa frågor, vilket var värdefullt. Dessutom har jag fixat med det sista gällande visumet nu när jag väl kommit hit. Skolan behöver nämligen underlag under tiden man studerar, så kontoret har tagit kopia på pass, visum och I-20-formulär samt att man var tvungen att fylla i en blankett. En kväll fick vi en uppeppning av alla ambassadörer i skolans lokal för basket följt av en konsert av ett lokalt band som var superduktiga och som sände live i skolans radiokanal.






Jag har även haft möte med en koordinator för utbytesstudenter. Där fokuserades det på just våra egna scheman och kurser, men vi fick även lite allmän information om hur man hittar på skolans hemsida - både den interna plattformen, men även den hemsida som används för kommunikation utåt. Vi fick även information angående sex, men på ett väldigt roligt sätt då de teatraliska studenterna agerade några olika scener också diskuterade vi kring de scenerna. En annan kväll visade en av BW-ambassadörerna oss ett jättefint ställe vid sjön. Därefter fick vi möta en hypnotisör. Faktum var att tillställningen var på skolans teaterscen (och kanske var det en och annan teaterstuderande elev som snarare agerade, än i själva verket blev hypnotiserad). Det är upp till dig själv att avgöra.






En annan dag var jag och handlade så jag kan äta frukost i köket som finns istället för i cafeterian. Det var väldigt trevligt så slipper man ta sig iväg varje dag också blir det billigare. Ytterligare en annan kväll hade campus ordnat med en bonfire. Berea fortsätter vara fortsatt mysigt!